FINLANDSSVENSK

Ett fotoprojekt där jag vill dokumentera Finlandssvenska kvinnor i alla åldrar och livssituationer.

Tanken är att mångsidigt dokumentera finlandssvenskar runt om i Finland och ta kontroll över bildströmmen och bryta stereotypier.

Mitt mål är att resa runt i Finland och fotografera porträtt av så många olika finlandssvenska kvinnor (eller som identifierar sig som kvinna) som möjligt. Jag vill framföra hur mångsidig minoritet vi är och att vi inte kan representeras endast av trånga stereotypier. Jag är dessutom extremt nyfiken på att få träffa finlandssvenskar runt om Finland och lära mig mera om just deras liv och rutiner. 
Projektet är del av min magistersavhandling på Aalto Universitetet, Högskolan för konst, design och arkitektur i huvudämnet fotografi. Jag är mycket intresserad av kvinnobilden i fotografi, både dokumentärt och kommersiellt, och vill därför dokumentera just kvinnor. Jag strävar till att skapa respektfulla bilder där den som blir fotograferad kan känna sig självsäker och välrepresenterad.

Projektet som helhet strävar till att titta på den finlandssvenska folkgruppen som en del av Finland genom två olika synvinklar. Först genom dessa porträtt som jag själv fotograferar, och dessutom genom ett samhälleligt projekt via sociala medier där jag vill bjuda med vem som helst, som känner sig finlandssvensk, att skapa innehåll och påverka bildströmmen.

Idén till projektet skapades under Finland 100 års festligheterna. Många fotografer gjorde projekt på hur Finland eller Finnar ser ut, men jag hittade få texter och projekt som inkluderade eller handlade om finlandssvenskar. Då började jag fundera på att själv göra något i den stilen. Senare stötte jag på Everyday Projects där man kan skapa ett Instagram-konto och en bildström med bilder som mångsidigt dokumenterar vardagen av en minoritet eller folkgrupp. Projekten har varit väldigt populära och hjälpt skapa bilder vars mål är att bryta stereotypier och skapa bättre förståelse. Mitt mål är att få igång en instagram-kanal där finlandssvenskar runt om Finland kan ladda upp bilder från sitt vardagliga liv och demonstrera emot stereotyper om finlandssvenskar som ännu sitter hårt fast i mångas sinne. Vi är också finnar!

Everyday Finlandssvensk på Instagram

Anmäl dej som intresserad av att bli fotograferad till projektet:

I min porträttserie om finlandssvenskar strävar jag till att fotografera så många finlandssvenska kvinnor som möjligt!

Fotograferingsstilen är dokumentarisk och porträtten tas i helkroppsbild, gärna i någon miljö. Jag vill berätta många olika historier via mina bilder, och är intresserad tex. av släkthistoria (varför talar du finlandssvenska), yrke, hobbyn, ålder, etnicitet, eller andra intressanta historier som gör just dej den du är.

Jag strävar till att fotografera vackra porträtt i en betydelsefull miljö, där den som blir fotograferad känner sig bekväm och respekterad. En baktanke i mina porträtt är att “bevisa” att finlandssvenskar också är finnar, och att dokumentera hur vi ser ut och lever just nu.

Om du vill bli fotograferad:

1. Fyll i anmälningsblanketten, eller skicka ett mejl till fanny.my.haga@gmail.com och berätta lite om dej själv, och berätta också var du bor, och hur jag kan kontakta dej
2. Tänk gärna ut en plats (vi kan fundera tillsammans) där du vill bli fotograferad, kan det ha något och göra med något du håller på med, yrke eller hobby? Eller bara en vacker plats nära hemmet, eller som du gärna går till.
3. Så bestämmer vi ett fotograferingsdatum (jag fotograferar till en början under året 2019)
4. Under fotograferingen, försök se ut så som du vardagligen ser ut, kom så som du är! (Men om möjligt så undvik kläder med stora logon, och brutna toner som är nära varandra leder till en mera harmonisk bild)

Om du tycker att något av detta känns svårt så kan vi planera tillsammans!

Titta på exempelbilder här (bilder som jag fotograferat tidigare för andra projekt):
http://fannyhaga.com/ux-portfolio/portraits-a-study/
http://fannyhaga.com/ux-portfolio/alko-joulu/

En kort artikel (tyvärr bara på finska) om min senaste utställning i Karleby:
https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/542325
Österbottningen skrev en artikel om samma utställning på svenska, men har inte lyckats hitta den på nätet.